La Vaga de Lloguers a Barcelona va ser convocada durant el dia d’ahir, 23 de novembre de 2024, per més de 400 entitats encapçalades pel Sindicat de Llogateres.
El lema de la manifestació va ser “S’ha acabat. Abaixem els lloguers”.
El nombre de persones assistents a la manifestació difereix enormement en funció de la font que proporciona les dades de participació. Segons la Guàrdia Urbana es van congregar 22.000 persones i 170.000 segons l’organització.
Entre les principals reivindicacions dels manifestants destaquen quatre:
La movilització d’ahir va posar sobre la taula una mesura de pressió en el supòsit que no es tinguin en compte les seves propostes: una possible “vaga” en el pagament de les rendes.
Aquesta no és una situació nova per a la ciutat Comtal. Tenim un precedent que data del 1931: unes 100.000 famílies de Barcelona van deixar de pagar les rendes del lloguer durant els mesos de juliol i desembre d’aquell any.
El context històric fou el següent: el 1929 es va celebrar a Barcelona l’Exposició Universal i, per a la realització de les obres preparatòries, van arribar a la ciutat Comtal milers de persones de tots els racons d’Espanya. La celebració de l’Exposició va coincidir amb el crack bursàtil del 29 i, com a conseqüència d’aquest, moltes de les persones que havien arribat per a treballar a la seva construcció es van trobar sense feina i sense poder pagar les rendes del lloguer.
Es tractava, en la majoria dels casos, d’habitatges molt precaris sense serveis bàsics i, inclús, xaboles.
El juliol del 1931, després d’un mitin de la CNT, es va acordar que els obrers aturats deixessin de pagar el lloguer i que aquells que tinguessin feina reduïssin la renda del lloguer en un 40%.
Després de vàries vagues i movilitzacions que van tenir com a conseqüència la detenció i empresonament dels líders sindicals el desembre del 1931 s’inicia una reducció de les rendes del lloguer en uns percentatges que oscil.len entre eel 40 i el 50%.
Des del 2011 no s’ha ampliat el parc d’habitatge públic i el poc que s’havia construït fins aquell moment s’ha convertit en habitatge lliure.
La proposta inmediata per part del Ministerio de Vivienda s’ha centrat en l’ajut directe a l’arrendatari mitjançant la dotació de 200 milions destinats al “Bono Alquiler Joven”.
Des de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona s’han pres les següents mesures:
A Espanya, a diferència d’altres països europeus, no existeix un parc d’habitatge social. Concretament, ens trobem a la cua europea amb sols un 2% del lloguer social sobre el total d’habitatges.
Per a que ens fem una idea del desfasament que tenim en habitatge social respecte a altres països de l’Eurozona, a Austria i Països Baixos aquesta modalitat de lloguer suposa el 20% del total.
Una altra de les mesures és que les administracions agilitzin els canvis d’ús comercial a residencial en aquelles zones de les ciutats on es presenten alts índexs de desocupació.
La realitat és la següent: després d’un estudi de l’Institut Nacional d’Estadística es conclou que el 45% dels habitatges buits es concentren en poblacions de menys de 10.000 habitants. A l’altre extrem, les ciutats de més de 150.000 habitants on aquest percentatge es redueix al 10,5%.
Així, els habitatges que podrien sortir al mercat del lloguer es troben a poblacions on la demanda es nul.la: els habitatges estan ubicats on no existeix demanda.
Una solució alternativa seria la revitalització i repoblació d’aquestes ciutats a través de la promoció del teletreball.
En el cas de Barcelona, el percentatge d’habitatges buits és del 9,3%.
Per què aquests habitatges estan fora del mercat residencial? Es tracta d’immobles que necessiten reformes integrals per aque puguin ser habitables. Aquestes remodelacions no poder ser escomeses, el molts dels casos, per la manca de recursos econòmics dels seus propietaris, que decideixen mantenir-los tancats.
El Banc d’Espanya assenyalava que el 2025 caldran 600.000 habitatges més al mercat per a cobrir tota la demanda.
Davant d’aquesta situació, els promotors reclament major agilitat en els tràmits per a la construcció d’habitatges d’obra nova així com un augment del sòl disponible.
En properes entrades us mantindrem informats sobre qualsevol novetat realativa a la vaga de lloguers i a les diferents iniciatives al respecte que puguin dur a terme les administracions implicades.
Inmobiliaria en Barcelona desde 1995
Contacta amb nosaltres per a resoldre qualsevol dubte sobre el mercat immobiliari a Barcelona.
Si prefereixes un assessorament personalitzat, vine a les nostres oficines: t’hi esperem.
Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.