Superilla Barcelona: un nuevo modelo urbanístico
Punto Habitat Inmobiliaria Barcelona

Superilla Barcelona: un nou model urbanístic

Superilla Barcelona: un nuevo modelo urbanístico
Imatge de la Superilla al creuament dels carrers Girona i Consell de Cent

Superilla Barcelona

Superilla Barcelona: un nou model urbanístic.

La Superilla és un concepte urbanístic implementat a la ciutat de Barcelona que busca millorar i augmentar la qualitat de vida de les persones i fomentar la movilitat sostenible de la ciutat.

Consiteix en la creació de grans espais a partir de la suma i tancament perimetral al tràfic rodat de vàries quadres en les que es prioritza l’us del vianant de l’espai i en les que es redueix en tràfic de vehicles motoritzats.

Dins d’aquests grans espais es limita l’accés dels cotxes als residents i serveis d’emergència i es deriva el tràfic al seu voltant, creant, així, una zona de carrers per a vianants i espais oberts. Aquests espais s’han destinat a la creació d’àrees verdes, parcs, places, zones de pícnic i jocs infantils i altres usos públics.

Superilla del carrer Girona

Però, al marge d’aquestes consideracions, què persegueix la implantació de les Superilles?

La idea darrera de les Superilles és:

  • Promoure la convivència entre els veïns, promovent un estil de vida actiu.
  • Reduïr la contaminació atmosfèrica i acústica.
  • Millorar la qualitat de l’aire al limitar l’accés dels cotxes
  • Fomentar l’ús de mitjans de transport més sostenibles i eficients com caminar, anar el bici o fer servir el transport públic.

Encara que el concepte de Superilla es va originar a Barcelona, la idea ha anat cridant l’atenció a altres ciutats al voltant del món com una forma innovadora de millorar la qualitat de vida urbana i fer front als desafiaments associats al creixement urbà i a la mobilitat.

Superilla del carrer Girona en el seu creuament amb Gran Via de les Corts Catalanes

Però no tot són veus a favor de l’implementació d’aquest nou model urbanístic: cal destacar que l’establiment de les Superilles a Barcelona ha generat també reaccions negatives entre alguns dels residents de la ciutat.

Resumint, alguns dels arguments principals aportats pels contraris a l’implementació d’aquest model urbanístic són:

  • Accessibilitat i congestió col.lateral: al restringir l’accés dels cotxes, s’argumenta que les Superilles han generat congestió als carrers que les envolten, desviant el fluxe del tràfic i dificultant la mobilitat en general.
  • Negocis locals: al limitar el tràfic de cotxes, alguns comerciants locals han expresat la seva preocupació per la possible disminució en el fluxe de clients i la dificultat per a accedir als seus establiments. Exposen que les Superilles poden afectar negativament els seus negocis i, en alguns casos, inclús han informat d’una disminució en els seus ingressos.
  • Manca de participació ciutadana: algunes persones consideren que la implementació de les Superilles no ha inclòs una participació suficient de la ciutadania en el procés depresa de decisions sobre la seva implementació. Exposen que la seva planificació i disseny s’ha dut a terme de manera unilateral per part de l’Ajuntament de Barcelona, encapçalat per la seva Alcaldessa Ada Colau, sense tenir en compte les opinions i necessitats dels residents i comerciants afectats,
  • Reducció d’espais destinats a l’aparcament: la limitació de l’accés de cotxes a les Superilles també ha generat preocupació per la manca d’espais d’aparcament per als reisdents i visitants. Al reduïr-se la disponibilitat d’aparcament en aquestes àrees, alguns opinen que això dificulta encara més l’ues de vehicles particulars i poden general problemes addicionals de mobilitat.

Així doncs, trobem opinions molt diferenciades entre diferents grups de residents i usuaris de la ciutat de Barcelona. La percepció de les Superilles varia segons l’ubicació específica i les circumstàncies individuals de cada persona i col.lectiu.

El consistori barceloní s’ha compromès en vàries ocasions a solucionar mitjançant una millor planificació i implementació de solucions alternatives que satisfacin les necessitats de tots els actor involucrats.

I tu? Què opines sobre les Superilles?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Otras entradas relacionadas

Reunión API Alquiler Temporal

Reunió API Lloguer Temporal

Conclusions derivades de la reunió dels API de Barcelona sobre la nova regulació del lloguer temporal Reunió API Lloguer Temporal: després de

Regulación Alquiler Temporal Barcelona

Regulació Lloguer Temporal Barcelona

Lloguer Temporal a Barcelona: Canvis Legals i Obligacions Regulació Lloguer Temporal Barcelona: Decret-llei sorpresa. Avui, 24 d’abril del 2024, el Govern de

Compare listings

Compare